Al jaren valt het mij op dat december en januari maanden zijn waarin er een epidemie van liefdesverdriet heerst. Volgens onderzoekers is 11 december de dag waarop de meeste stellen uit elkaar gaan (Abcnews, 2016).
Hoe komt het toch dat we juist in deze koude wintermaanden afstand nemen van onze geliefde? De collectieve liefdespijn is ook dit jaar weer voelbaar en daarom heb ik besloten dit tot de bodem uit te zoeken. Hieronder beschrijf ik vijf factoren die de oorzaak zijn voor deze liefdespijn.
December is de maand van het samenkomen, de gezelligheid en de warmte. Deze verwachting brengt tegelijkertijd ook veel stress met zich mee. Ben je pas kort samen dan kan het onwijs spannend zijn om je nieuwe partner voor te stellen aan je familie. Maar misschien is het nog wel enger om de familie van je nieuwe geliefde te ontmoeten. Of je weet inmiddels wat je te wachten staat, maar je weet niet hoé je al die uren met je (schoon)familie moet zien te overleven. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle voorbereidingen die getroffen moeten worden om aan de hoge verwachtingen te voldoen, van perfecte diners en flashy outfits tot de mooiste kerstcadeaus.
Kortom, het is hoe dan ook STRESS! Niet alle koppels zijn ready om met deze druk om te gaan.
Dit maakt dat wanneer je al twijfels hebt over je relatie, de feestdagen een reden kunnen zijn om de knoop door te hakken. Maar wanneer dan? Velen kiezen ervoor om de relatie voor de feestdagen te beëindigen. Ze willen geen liefdesroman spelen die er niet meer is.
Anderen zitten de lange dagen liever uit. Ze kunnen het niet over hun hart verkrijgen hun partner vlak voor de feestdagen te verlaten. Niet iedereen redt dit tot het einde van de feestdagen. En daarom hoor je ook zo vaak dat mensen gedumpt worden tijdens kerst of op oudejaarsdag. Meestal was dit niet de intentie, maar is er geen ontkomen meer aan. Je zit tenslotte dagen achtereen op elkaars lip. En laten we eerlijk wezen… Zulke goede acteurs zijn we ook weer niet. Dan heb je nog de groep die het wel lukt om de break up uit te stellen tot na de feestdagen… Een lekker begin van je nieuwe jaar.
Nieuwe relaties stranden nog vaker rondom de feestdagen dan relaties die er al wat jaren op hebben zitten. Als dit jullie eerste kerstmis samen is brengt dat veel druk en onzekerheid met zich mee. Hoe gaan jullie het samen vieren? Ben je klaar om elkaars familie te ontmoeten? Wat zijn de verwachtingen rondom cadeaus? Bij nieuwe relaties wil je het goed doen, maar tegelijkertijd zijn er nog geen duidelijke regels over hoe je het “hoort” te doen.
Psycholoog Dr. Dorree legt uit waarom de kerstcadeaus een uitdaging zijn voor nieuwe relaties: “Aan de ene kant wil men geen druk leggen op de nieuwe partner, aan de andere kant wil men zich geen sukkel voelen als zij hun best hebben gedaan voor hun partner maar er niks voor terug krijgen.” Ook is het een tijd waarin je erachter kan komen dat je partner uit een heel ander nest komt dan jij. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar het blijkt dat we ons aangetrokken voelen tot elkaars gelijkenissen. We zijn juist opzoek naar overeenkomsten en bekendheid. Onderzoek van Gonzaga, Carter & Buckwalter (2010) laat zien dat het hebben van veel overeenkomsten ook meer geluk in het huwelijk voorspelt. Dit soort verassingen, de onduidelijkheid en de druk rondom de feestdagen maken bij elkaar dat veel nieuwe relaties de feestdagen niet overleven.
Shakespeare omschreef dat verwachtingen de wortels zijn van veel hartzeer. De pijn van de teleurstellingen rondom de feestdagen zorgen veelal voor verwijten en verdriet. Zo is het niet ongewoon dat deze teleurstellingen de laatste druppel zijn die de emmer doen overlopen. Je trekt de conclusie; wij passen niet (meer) bij elkaar.
Rondom de jaarwisseling staan we stil bij het afgelopen jaar. Wat heeft dit jaar ons gebracht? We blikken terug en bedenken hoe we het volgende jaar anders gaan doen. Of nog beter, hoe onze partner het anders had kunnen doen. Je neemt je relatie (lees: partner) even goed onder de loep. Hierbij vergeten we vaak ons eigen aandeel in de misère van de relatie te bekijken. Past je partner nog wel bij wie jij wilt zijn in het nieuwe jaar? Is dit de relatie die je voor ogen had toen je ermee begon?
Onrealistische hoge verwachtingen, geschept door het hedendaagse romantisisme maakt dat we vaak geen genoegen nemen met imperfecte relaties. Of je het nu wilt of niet, vanaf jongs af aan word je doodgegooid met romantische films en liedjes. Alles hoort zonder al te veel moeilijkheden vanzelf te gaan. Het is immers het lot wat jullie bij elkaar heeft bracht en zal houden. Op sociale media wordt dit romantische beeld versterkt door de eenzijdige positieve berichten van alle lovebirds. Maar ook deze stellen hebben onenigheid, irritaties en ruzies. Ruzie in een relatie is als spierpijn na een goede work-out. Het is vervelend, maar indien goed uitgevoerd, word je er sterker van. Ruzie heb je nodig om elkaar beter te leren kennen, weten af te stemmen op ieders behoeftes en compromissen leert te sluiten. Liefde is een werkwoord. Je kunt het leren en er beter in worden. Kortom, het reflecteren door deze romantische gekleurde bril, maakt dat wij rondom de jaarwisseling vaker het besluit nemen om een punt achter de relatie te zetten en het weer op het swipen te zetten.
Zo komt het dus dat er meer liefdesverdriet is in januari. Of je nu bent gedumpt voor de kerst, tijdens of pas na de jaarwisseling, het doet hoe dan ook pijn.
Wil jij leren hoe je in 2020 een stabiele en liefdevolle relatie creert? Geef je op voor de workshop 'How to create a legendary love life' met door te klikken op de link.